~ 100% Φυσικά Ελληνικά Προϊόντα ~

Product was successfully added to your shopping cart.

Καλλωπισμός στην Αρχαία Ελλάδα

Από την μινωική και μυκηναική εποχή ο καλλωπισμός είναι μέρος της καθημερινής ζωής ανδρών και γυναικών, όλων των κοινωνικών τάξεων. Η χρήση καλλυντικών, όπως αρωματικών λαδιών, μεταδόθηκε από την αρχαία Αίγυπτο, με την οποία είχαν αποκτήσει σχέσεις.

Στην κλασσική Ελλάδα τις γυναικές τις απασχολούσε ιδιαίτερα ο καλλωπισμός. Τη γυναικεία φιλαρέσκεια διακωμώδησαν άλλωστε, και οι κωμωδιογράφοι της εποχής, όπως ο Αντιφάνης: Έτσι περιγράφει με ακρίβεια τα στάδια της καλλωπιστικής προετοιμασίας μιας κομψής γυναίκας, καθαρίζεται πρώτα, τρίβει το δέρμα της, χτενίζεται, σπογγίζει το σώμα της, πλένεται, καθρεφτίζεται, ντύνεται, αρωματίζεται, στολίζεται, αλείφεται με πομάδες.

Οι αρχαιές Ελληνίδες χρησιμοποιούσαν κρέμες για να ασπρίσουν τα μάγουλα, ψιμύθια και βαφές για τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Είναι γνωστό πως στο εργαστήριο του Πύρωνα έφτιαχναν μία σπάνια αλοιφή πανάκριβη, από κιννάβαρι. Πολλές γυναίκες διέθεταν ολόκληρο εργαστήριο καλλωπισμού, με τριχολαβίδες, καρφίτσες, μπουκαλάκια αρωμάτων και ουσιών, δοχεία με κρέμες, τις πυξίδες: ξύλινα συνήθως ή πήλινα, που περιέχουν φυσικές κρέμες και αλοιφές. Στα αρχαία κείμενα η χρήση τους θεωρείται σαν τἐχνασμα των γυναικών ελευθέρων ηθών.

Για το βάψιμο του προσώπου και των χειλιών χρησιμοποιούσαν επίσης σκόνη χένας, χυμό από μούρο, μολύβια ή τη ρίζα του φυτού αλκέα (μολόχα).

Μαύριζαν τα φρύδια με καπνά ή τριμμένο αντιμόνιο.

Τα βλέφαρα τα σκίαζαν ελαφρά με κάρβουνο. Τις βλεφαρίδες τις έβαφαν πρώτα μαύρες, έπειτα με μείγμα από ασπράδι αυγού, αμμωνία και ρετσίνι.

Μερικές γυναίκες πρέπει να παρασκεύαζαν τα διάφορα καλλυντικά μόνες τους ἠ με την βοήθεια των φιλενάδων τους ή ορισμένων ειδικών που έρχονταν στα σπίτια. Άλλες τα αγόραζαν από φαρμακέμπορους. Τα μάλασσαν και τα άπλωναν με σπάτουλες, κουτάλια και διάφορα ραβδάκια από ξύλο, κόκκαλο και ελεφαντόδοτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
και κερδίστε 10% έκπτωση στην επόμενη αγορά σας